Menu

Stutteri HobergVore hesteGæstebogLinksSalgslisteOm Grågård

 

Shagya-araberen

Shagya-araberen er en af Europas, ja -verdens ældste hesteracer med mere end 200 års dokumenteret afstamning. Mange heste har endda mere end 20 generationer bag sig. Det er der ikke mange andre hesteracer, der kan præstere.

Shagya-araberen stammer hovedsagelig fra det gamle Østrig-Ungarske kejserdømme. Her var men udmærket klar over, at for at vinde krige måtte man have gode heste, og kavaleriets og officerernes heste var netop også Shagya-arabere. Desuden havde man her i 1700-1800 tallet nogle stutterier med ca.  2.000 heste hvert sted, og med en dygtig og professionel stutteriledelse var grundlaget lagt for at skabe en helt speciel hesterace.

Opskriften var simpel og genial! Man tilførte arabiske fuldblodshingste til lokale hopper, der allerede var stærkt præget af orientalsk blod. Dernæst selekterede man særdeles hårdt på afkommet, og avlede kun videre på det allerbedste. Præcis på samme måde grundlagde man den engelske fuldblodshest. Blot lagde de gamle østrig-ungarere mere vægt på arabisk type og brugsegenskaber end de spilleglade englændere, der jo som bekendt lagde mere vægt på fart.

Man hentede selv de arabiske hingste direkte fra ørkenen. Heraf kan f.eks. nævnes Gazlan db 1852, Koheilan Adjuze db 1885 og O´bajan db 1885. På den måde kunne man impoirtere lige netop de hingste, som man mente kunne tilføre racen styrke, udholdenhed og ikke mindst skønhed og elegance. Den kendteste af alle disse hingste var SHAGYA, fådt 1830 i Syrien, og importeret 1836 til Statsstutteriet Babolna, Ungarn. Denne helt fantastiske hingst målte 160 cm i stang, en størrelse, der næppe findes hos nogen nulevende fuldblodsaraber! SHAGYA blev fader til utallige afkom, og han havde en gennemslagskraft ud over det sædvanlige. Idag findes hans blod i samtlige Shagya-araber og naturligt nok lagde han senere navn til racen.
Resultatet af denne målrettede avl, og specielt den stærke indflydelse hingsten SHAGYA gav, udeblev ikke.

I løbet af generationer havde man skabt en race, der hurtigt blev efterspurgt over hele Mellem-europa for dens brugsegenskaber, skønhed og alsidighed. Man kunne nu trygt lukke stambogen for heste med fremmed blod, og kun sjældent tilføre nyt arabisk blod.
Dette avlsarbejde fortsatte op til vort århundrede, hvor også mange vesteuropæiske lande fik øjnene op for denne specielle race. I dag er avlsmålet for Shagya-araberen en ædel, ukompliceret ridehest med tydeligt arabisk præg, ca 150-160 cm i stang. Der lægges stadig vægt på styrke, udholdenhed og alsidighed, således at Shagya-araberen fremstår som en typisk, moderen all-round-hest.

Shagya-araberen er en juvel i europæisk hesteavl! Denne helt unikke kombination af brugsegenskaber og forædlet arabisk blod har da også gjort Shagya-araberen til en værdifuld forædler i mange europæiske hesteracer. Bl.a. er den berømte R-linie i holsteneravlen grundlagt på en Shagyahoppe. Også på statsstutteriet Celle har flere Shagya-hingste virket som beskelere, og den tyske Trakehneravl har i særdeleshed anvendt Shagya-blodet. Senest har en Shagya-hingst, AMOR, virket som forædlerhingst på det berømte Lippizanerstutteri Piper.

I dag er der ca 2.000 Shagya-arabere tilbage i hele verden, og i 1979 grundlagde en gruppe passionerede avlere og tilhængere Det Internationale Shagya-forbund (ISG), som har til formål at råde og vejelede avlere, registrere heste for lande uden foreninger, afholde nationale og internationale skuer samt danne mødested for avlere fra hele verden.

I de seneste år har der været en markant stigning i interessen for disse heste, især i forbindelse med de populære langdistanceridt, hvor Shagya-araberen virkelig viser sin styrke og udholdenhed.

 
 
Retur til Stutteri Hoberg